BLOG

İLERİ DÖNÜŞÜM 101: YENİDEN DEĞERLENDİRME SANATI

İleri dönüşüm (upcycling), ‘yaratıcı yeniden kullanım’ olarak tanımlayabileceğimiz, doğaya saygılı bir alternatif anlayış olarak, bize tekrar kullanmanın değerini hatırlatıyor, bir yandan da yaratıcılığımızın sınırlarını zorlamamız için bizi yüreklendiriyor! Biz de Pop + Sandy olarak yeniden değerlendirmenin gücüne inanıyor, bu yazımızda sizlere ileri dönüşümü her yönüyle tanıtmayı hedefliyoruz. Hadi başlayalım.

Máh-Roc İLE: YAVAŞ MODA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE İLHAM ÜZERİNE

Röportaj serimize Máh-Roc ile devam ediyoruz. 

Keyifli okumalar!

DARWIN'S BOTANICALS İLE: BİTKİSEL BOYAMA VE İLERİ DÖNÜŞÜM ÜZERİNE

Doğaya ve emeğe saygılı üretimleriyle bize ilham olan markalarla yaptığımız röportaj serimizden ilkini Darwin's Botanicals ile gerçekleştirdik.

Keyifli okumalar!

GERİ DÖNÜŞÜM VE MODA İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Yazının kıssadan hissesini en başından vermek istiyoruz bu kez: tekstil sektöründe geri dönüşüm elbette gerekli ve faydalı bir çözüm; ancak köklü bir dönüşüm için üretmeyi ve tüketmeyi büyük oranda azaltmamız gerekiyor. Eğer moda endüstrisinin ilerleyişi bu şekilde devam ederse, 2050 yılına geldiğimizde sektör olarak tek başına dünyanın 2 derece daha ısınmasına sebep olacak

GERİ DÖNÜŞÜM 101: NEDİR, NE DEĞİLDİR?
Sık sık unutuyoruz ancak doğal kaynaklarımız sınırlı. Hele ki dünya nüfusu her geçen gün artarken ve tüketim çılgınlığı alıp başını giderken, yeniden değerlendirilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine yeniden dahil olması, böylelikle kaynakların korunması büyük önem taşıyor. 

Bu yüzden, bu hafta konumuz: geri dönüşüm 101.

MİKROPLASTİKLER: KENDİLERİ KÜÇÜK ETKİLERİ BÜYÜK

Yeni yazımızda sizi, plastiklerin dünyasındaki görünmez tarafla tanıştırıyoruz: mikroplastikler. Evet, ‘görünmez’ taraf diyoruz çünkü 5 mm ile 1 mikrometre aralığındaki boyutları sebebiyle mikroplastiklerin çıplak gözle fark edilmeleri oldukça güç. Kozmetik ürünlerindeler, şampuan ve sabunlarda, diş macunlarında, deodorantlarda; tekstil ürünlerinde kullanılan polyester, naylon gibi malzemelerde; araç lastiklerinde… Ve tahmin edebileceğimizden de çok daha başka yerlerde. Hadi, konu üzerinde biraz derinleşelim.

LÜKS VINTAGE VE SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA HANGİ NOKTALARDA KESİŞİYOR?

Vintage parçaların adeta modada kalitenin ve uzun ömürlülüğün aynı anda mümkün olabileceğinin birer kanıtı niteliğinde olduğunu konuşmuştuk. Bu yazıda, konuyu bir parça daha ileriye taşıyoruz ve merceğimizi daraltarak özellikle lüks vintage’a odaklanıyor, lüks vintage ve sürdürülebilir modanın kesişim noktalarına daha yakından bakıyoruz. Hazırsanız, başlayalım.

VINTAGE. ÇÜNKÜ YAŞANMIŞLIĞIN BİR BÜYÜSÜ VAR.
Her şeyin giderek daha büyük bir hızla dijitalleştiği günümüz dünyasında, geçmişin özlemini daha da fazla hisseder olmadık mı sizce de? Günümüzün hızı ve karmaşası karşısında, geçmişin yavaşlığını ve basitliğini arıyoruz.
VINTAGE NEDİR?: ESKİNİN YENİDEN DOĞUŞU

Eşsiz ve zamansızVintage. Bu yazımızda sizlerle bir yolculuğa çıkıyoruz: Yolculuğumuz “vintage”ın kelime anlamından başlıyor, tarihte ne zaman ve nasıl ortaya çıktığına kadar uzanıyor. Bir parçaya nelerin ‘vintage’ özelliği kazandırdığını aktarıyoruz ve daha fazlası. Hadi başlayalım.

GERÇEKLERİ (ÇOK GEÇ OLMADAN) KONUŞMANIN TAM ZAMANI

Bloglarda görmeye alıştığınız tarzda bir içerik olmayacak bu. Madde madde istatistikler paylaşacağız - lafı uzatmadan, oldukları halleriyle birtakım “tokat” niteliğinde istatistikler. Hepsinin ortak noktası, hızlı modanın maliyetini gözler önüne seriyor olmaları. 

HIZLI MODA ENDÜSTRİSİNİN GERÇEK MALİYETİ
Arkadaşlarınızla buluşmaya gideceksiniz. Üstünüze hızlıca bir kıyafet geçirip evden çıkmak üzere odanıza gittiniz. Epey sade giyineceksiniz; öyle simli, pullu parçalar zaten pek olmaz gardırobunuzda. Eliniz oldukça basic, beyaz bir pamuklu tişörte gitti. Tabii, bir de onu kombinleyeceğiniz jean. İkisini de üzerinize geçirdiniz, hazırsınız. Şimdi işin bir de arka planına bakalım...
HIZLI MODA NEDİR?: GEÇMİŞE DOĞRU KÜÇÜK BİR YOLCULUK
Bir yıl içinde hızlı modadan alınan kıyafetlerin yüzde ellisinin çöpe atıldığını biliyor muydunuz? (Kaynak: Ellen Macarthur Foundation) Dünya genelinde ise son 15 yılda satılan giysi miktarı iki katına çıkmış durumda. Giysilerin ortalama kullanılma süresi gittikçe azalıyor, herhangi bir hasara uğrayan kıyafetler onarılıp yeniden kullanılmak yerine çoğunlukla atılıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA TRENDLERİ: COVID-19 SONRASINDA NELER DEĞİŞTİ?
Moda endüstrisi kaynaklı sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte bir artarak 2030 yılına kadar, yılda 2.7 milyar tona çıkacağını biliyor muydunuz? (Global Fashion Agenda & McKinsey, 2020). Hal böyleyken, sürdürülebilir moda trendlerine göz atmadan önce, önümüzdeki yılların en büyük trendi olarak, sürdürülebilir modanın kendisini gösterebiliriz; göstermeliyiz.
KESİN OLAN BİR ŞEY VAR: SÜRDÜRÜLEBİLİR MODAYI SEÇMELİYİZ. PEKİ NEDEN?
Tüketiciler olarak moda dünyasının etrafında dolandığı yörüngeyi değiştirebilecek güce sahibiz. Temelinde doğaya saygı ve sürdürülebilirlik olan yeni bir yörüngeyi ortaya çıkaracak olanlar bizleriz. Ve her konuda olduğu gibi, aksiyon almanın ön koşulu; sağlam sebeplere, güçlü motivasyonlara sahip olmak.
SÜRDÜRÜLEBİLİR MODA: MODA ADINA BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN!
Sürdürülebilir moda; yeşil moda, eko-moda / ekolojik moda, yavaş moda, çevreci moda, etik moda… Onca farklı kelime, tek bir mesele: duyarlılık. Sizi, sürdürülebilir moda hareketinin ne olduğu ile ilgili derinleşmeye iten bir yazı olacak bu okuyacağınız.